Op de plek waar vroeger de schepen uit het Westland vol met verse groente en fruit aankwamen in Den Haag, is The New Farm druk bezig een ‘Urban Farm’ te realiseren. Conceptontwikkelaar Peter de Groot geeft ons een rondleiding.

In het pand waarin The New Farm is gevestigd werden vroeger telefoonkasten gemaakt door Philips. In 2013 besloot de gemeente Den Haag iets met het verouderde pand te doen en schreef een prijsvraag uit. Peter: “Het Zwitserse bedrijf Urban Farmers kwam als winnaar uit de bus, en kon zich vestigen en een grote kas op het dak plaatsen.”

Het bleek een succes!

Het concept van de Urban Farmers werd enthousiast ontvangen en het besluit werd genomen om het thema ‘innovatieve voedselproductie’ in het hele pand door te voeren. “Zo ben ik – samen met mijn collega Evelien – betrokken geraakt bij The New Farm”, vertelt Peter. “Samen hebben we een businessplan en vastgoedexploitatie geschreven. In februari 2017 is het plan ingediend en in september zijn we gestart met de bouwwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat we eind april klaar zijn met verbouwen.”

Op het dak pronkt al enige tijd de kas van Urban Farmers. Het is met een indrukwekkende oppervlakte van 1.200 m2 de grootste ‘rooftopfarm’ van Europa. In de kas worden verschillende groenten geteeld, en op de verdieping daaronder kweken de Urban Farmers tilapiavis. “Daarnaast hebben inmiddels ook de bedrijven ‘Haagse Zwam’ en ‘Horticoop & The Leafy Green Machine’ hun intrek genomen in het gebouw. “De bedrijven die zich hier gaan vestigen moeten aan een aantal thema’s voldoen: Urban Farming, duurzaamheid, circulariteit, social-impact en innovatie”, legt Peter uit.

De indeling van het pand

“Met studenten van de Hogere Hotelschool zijn we aan de slag om invulling te geven aan de begane grond. Dit moet een plek worden die uitnodigend is voor de buurtbewoners. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant en de aanwezigheid van retail. Maar het kan ook een plek worden waar je terecht kunt voor workshops. Alles is mogelijk. Het laatste wat ik wil is dat dit gebouw een soort spaceship wordt wat in deze wijk is geland, maar totaal geen relatie heeft met de wijk.”

Het is overigens niet zo dat hier enkel bedrijven komen die voedsel produceren. Iedere verdieping gaat zijn eigen invulling krijgen. “Op de derde verdieping zit al 19 jaar De Kookfabriek, die willen we graag behouden. Daarnaast zijn we bezig met het oprichten van een ‘living lab’, een consortium van bedrijven die samen gaan nadenken over de voedselvraagstukken van de toekomst. Het is de bedoeling dat uit die ideeën, start-ups en innovaties voortkomen. Hiervoor gaan we ook samenwerken met studenten van Inholland en de Haagse Hogeschool. Op de vijfde verdieping is er ruimte voor non-food organisaties. Al moeten zij wel voldoen aan de voorwaarden duurzaamheid en social-impact”, besluit Peter.