De werkplaats Made in 4Havens verbindt de creatieven in het opkomende M4H-gebied met de bewoners van Rotterdam. Initiatiefnemer Ebami Tom: “Er is veel werkloosheid in de wijk Delfshaven, waarom richt je je qua werk dan niet primair op de bewoners uit de omgeving?”

Het gebied voor de maakindustrie

De maakindustrie viert hoogtij in het M4H-gebied, de Merwevierhaven in Delfshaven. Het oude havengebied is in ontwikkeling om een plek te worden voor creatieve ondernemers en pionierende maakbedrijven. In plaats van de boel plat te gooien, herrijst er nu een nieuw gebied dat voor veel mogelijkheden zorgt. Bekende bedrijven die zich er huisvesten zijn Atelier Van Lieshout en Studio Roosegaarde. Binnenkort begint ook de Floating Farm er haar werkzaamheden en initiatieven als Marconia starten binnenkort, waarmee nog meer wordt bijgedragen aan de next economy.

2000m2 aan werkplaats

In het keilpand aan de Keilestraat is het niet anders, voorheen was de 8000 m2 grote loods een overslagplaats voor goederen uit de haven zoals graan en koffie. Tegenwoordig zitten er architecten, designers en een meubelmaker. Made in 4Havens is in de kelder en op de begane grond gevestigd, een productiehuis waar met de hand nieuwe designproducten worden gemaakt. Op die manier brengt het creatieve ondernemers en mensen uit de wijk met aan afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar.

(Lees verder onder de film)

Creatieven samen met bewoners uit de wijk

Dit hybride bedrijfsmodel, zoals initiatiefnemer Ebami Tom het noemt, is uniek voor een dergelijke makersspace. Enerzijds verhuurt Made in 4Havens commercieel ruimte en machines en tegelijkertijd is het een sociale onderneming waarbij mensen de kans krijgen te werken om ervaring en kennis op te doen en uiteindelijk een betaalde baan te krijgen. Het gebied zit vol met nieuw talent en innovatieve designers. Made in 4Havens zorgt ervoor dat de bewoners uit de wijk daar ook wat aan hebben. De pioniers in het gebied wordt de faciliteiten geboden, zo kunnen ze groeien en sterker worden ter voorbereiding op de transformatie naar een grote stedelijke ontwikkeling.

In de praktijk betekent dit dat Made in 4Havens uit vijf werkplaatsen bestaat: voor textiel, assemblage, 3D-printen en lasersnijden, hout en metaal en voor keramiek. Er zijn machines die kunnen worden ingehuurd door ontwerpers die zelf niet de praktische mogelijkheden hebben hun ontwerpen in productie te brengen. Made in 4Havens staat in contact met welzijnsorganisaties die in de basis Rotterdammers helpen met bijvoorbeeld schuldenproblematiek. Die organisaties kunnen aangeven dat ze iemand hebben die bijvoorbeeld affiniteit met textiel heeft en graag zou willen werken. De werkzoekenden leren vervolgens werken met industriële naaimachines en met begeleiding van de ontwerpers leren ze hoe je dat kwalitatief hoogwaardig doet. Daarna kunnen ze bijvoorbeeld de tassen van een ontwerper in productie brengen.

Circulaire samenwerkingen

Made in 4havens werkt op het moment bijvoorbeeld samen met VerdraaidGoed, die vanuit circulaire concepten nieuwe producten ontwikkelt. In de werkplaats worden tassen gemaakt van oude banners en notitieblokjes van oude spoorborden van de NS. Zo kunnen diverse ontwerpers, ook van buiten het gebied, terecht bij Made in 4Havens om de productie te laten doen. Bijkomend voordeel daarbij is dat het ook kan resulteren in lokaal werk en dat er een wisselwerking kan ontstaan tussen de verschillende ontwerpers.

De toekomst

Ebami Tom heeft grote plannen voor de toekomst. De 15 medewerkers die er nu zijn, werken vanuit de wet voor tegenprestatie. De volgende stap zal zijn hen in dienst te nemen. Op die manier kunnen nog meer mensen via de werkplaats uiteindelijk een baan krijgen bij andere productiebedrijven. Het is ook een wens om het educatiegedeelte te versterken en uit te breiden. Workshops waarbij kinderen leren hoe je een elektrische gitaar en digitale elektronica maakt, liggen bijvoorbeeld in het verschiet.

Met dank aan Ebami Tom, Made in 4 Havens.