PROJECT
Samenwerking tussen scholen onderling en tussen scholen en bedrijfsleven als nieuwe standaard
Waar wordt aan gewerkt?
Het MKB vraagt om personeel dat is voorbereid op de transities op het gebied van energie, circulaire economie en digitale infrastructuur. Om die reden wordt ingezet op het (door)ontwikkelingen van regionale campussen waar een specifiek thema/business centraal staat in nauwe samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen (met name hbo en mbo).
Er zijn 5 regionale campussen die afgelopen jaar een bijdrage hebben ontvangen vanuit de MRDH om hun ontwikkeling te versnellen:
• Horti Science Park, Lansingerland
• Kennis- en innovatiecampus Equestrum, Midden-Delfland
• Maritiem Onderwijs en Innovatie Centrum (MOIC), Schiedam
• Food Innovation Academy (FIA), Vlaardingen
• Dutch Innovation Park, Zoetermeer
Wat doet het RNE-team?
Ontwikkeling van een gezamenlijke taal en beeld voor dit type campus als basis voor een Lerend Campusnetwerk samen met de MRDH in 2019 en 2020. Zo zullen ervaringen en lessons learned uitgewisseld worden; is er aandacht voor peer-2peer-reviews en een gezamenlijke aanpak van business-incubators, branding en commitment van het bedrijfsleven. Het lerend campusnetwerk is groter dan de 5 campussen die nu een bijdrage hebben ontvangen. In onze regio zijn veel meer van dit soort campussen actief zoals het World Horti Center, het High Tech Centre Delft en de onlangs geopende IT Campus in Rotterdam.
Voortgang en resultaat
Er is al ervaring opgedaan met twee solution labs, één in opdracht van de gemeente Schiedam over de maritieme sector in deze stad en één over ICT-arbeidsmarkt, in opdracht van de gemeenten Den Haag en Rotterdam. Beiden hebben de nodige projectinitiatieven opgeleverd. Deze ervaringen zijn dusdanig goed dat hiermee de komende jaren wordt doorgegaan.
In 2019 is de gezamenlijke taal en het beeld van wat een bedrijfscampus is ontwikkeld en is het lerend netwerk daaromheen gestart. In 2020 is het lerend campus netwerk actief en wordt er aan peer-2-peer-coaching gedaan.