Dat vertelt Ludo Baauw, algemeen directeur bij Intermax. Dit Rotterdamse ICT-bedrijf helpt sinds 1994 klanten de beste mix in cloudtechnologie te maken. Met 4 datacenters in Nederland en cloudcapaciteit bij Microsoft Azure, Amazon en IBM Bluemix heeft Intermax kritische bedrijfsapplicaties onder haar hoede van onder andere bedrijven in de logistiek en handel en diverse zorginstellingen. “Die digitale infrastructuur is dan wel niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, maar wel minstens net zo belangrijk. Dat besef, daar willen wij aan bijdragen.”

Baauw: “Ik vertel mensen op verjaardagen altijd dat we bij Intermax het internet aan de gang houden. We ontwerpen, realiseren en beheren voor onze klanten de slimste en meest betrouwbare cloudarchitectuur. De ontwikkelingen op het gebied van IT en cloudtechnologie gaan razendsnel. Het wordt steeds lastiger voor bedrijven
om hun kennis actueel te houden en de juiste keuzes te maken. Daar helpen we onze klanten bij, door de beste mensen en middelen in te zetten. We vinden het belangrijk onszelf steeds opnieuw uit te vinden. Mede daardoor groeien we gestaag sinds onze oprichting in 1994 en zijn we volledig autonoom.” “Er werken hier alleen maar nieuwsgierige mensen”, vervolgt Baauw.

“Die nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we alles altijd nét even anders doen. Zo slepen we onze klanten de toekomst in. Dat doen we ook door veel tijd en middelen te besteden aan innovatieve research & development (R&D) projecten en aan het opleiden van jonge mensen voor ons vakgebied in onze Intermax Academy. Zo proberen we onze stad en de wereld om ons heen een stukje beter te maken. IT moet ons leven vooral leuker en makkelijker maken, dat willen wij graag uitdragen.”

LoRa-sensor en IoT-netwerk

Het LoRa-netwerk R.I.O.T.: The Things Network 010 is een mooi voorbeeld van de innovatieve projecten waar het bedrijf aan werkt. Intermax nam, samen met Rotterdamse partners, het voortouw bij de uitrol van dit sensornetwerk voor het Internet of Things (IoT) in de stad en haven. LoRa staat voor Long Range – Low Power. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht over vele kilometers informatie uitwisselen. Deze kenmerken maken het een ideale oplossing voor het IoT. Baauw: “Binnen 2 maanden hadden we dit regionale netwerk gerealiseerd. We zijn nu bezig met een landelijke uitrol. Dankzij de plaatsing van tientallen gateways op strategische locaties biedt dit netwerk ongekende mogelijkheden voor sensortechnologie. We werken nu bijvoorbeeld samen met de Gemeente Rotterdam aan een proef voor digitale metingen van grondwaterstanden, en aan initiatieven rondom slim parkeren. Dit project representeert heel mooi de waarden waar wij ook tijdens ons dagelijks werk voor staan: het moet vernieuwend en veilig zijn, en altijd goed werken. Dankzij de stabiele infrastructuur die we met dit netwerk bieden, stellen we startups en andere bedrijven uit de regio in staat mooie nieuwe initiatieven te ontplooien.“

Intermax heeft veel klanten in de zorg-sector en in de handel en logistiek. Baauw: “Een solide infrastructuur is voor die sectoren van levensbelang. Tegelijkertijd worstelen ze met snelle digitale innovaties. Daarom proberen we
hen met concrete en laagdrempelige technologie te helpen experimenteren. Zo realiseren we ook in korte tijd een business case waarbij kosten en opbrengsten snel in balans zijn.” Intermax Academy Jonge mensen vormen volgens Baauw de basis van de next economy. Ook binnen Intermax. Het bedrijf besteedt daarom veel tijd en middelen aan het opleiden en interesseren van jonge mensen voor haar vakgebied. “Een mooi voorbeeld hiervan is de Intermax Academy, die we gebruiken om jonge mensen met een gericht opleidingsplan alle mooie aspecten van ons vak te laten zien”, vertelt Baauw. Intermax sponsort daarnaast ook JiNC en doet mee aan de Weekendschool. “Dit zijn organisaties die kinderen uit moeilijke wijken kennis laten maken met de arbeidsmarkt. Voor hen  organiseren we bliksemstages. We ontvangen hen op kantoor, vertellen meer over wat we doen en laten de kinderen verschillende workshops volgen. Prachtige initiatieven, waar ook onze eigen medewerkers graag aan meedoen.

We vinden het sowieso heel belangrijk onze sterke bedrijfscultuur en de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers optimaal te houden. Daar gaan we heel ver in. In principe kan hier alles, als je het maar goed beargumenteert. Dat gaat verder dan alleen vakgerelateerde cursussen. We organiseren bijvoorbeeld ook mindfullness en yogatrainingen voor onze mensen. Ook hebben we een hardloopploeg die regelmatig marathons loopt, die we als bedrijf sponsoren met een trainer en kleding. We zijn zelfs uitgeroepen tot één van de vitaalste bedrijven van Zuid-Holland, en rekenen zo dus keihard af met het imago dat er bij IT-bedrijven alleen maar pizza wordt gegeten!”

Controleren en evalueren

Met onze afhankelijkheid van een solide infrastructuur groeit ook het belang van goede beveiliging van zowel die infrastructuur als alle data. Om te voldoen aan die behoefte bedacht Baauw in 2015 Intermax spin-off Guardian360. Dit online security platform biedt veiligheid in de vorm van continue scanning en live rapportage, waarbij alle onderdelen van een IT-netwerk dag en nacht in de gaten worden gehouden. Guardian360 gedraagt zich daarbij als een bevriende hacker, doordat ook van buiten naar netwerkomgevingen gekeken wordt. Alles binnen en buiten netwerken wordt gecontroleerd en geëvalueerd. Zijn er afwijkingen, dan wordt er direct actie ondernomen. Baauw: “100% veiligheid bestaat niet. Daar zijn wij heel open over. Het is onmogelijk uit te sluiten dat iemand ooit gehackt wordt. Wel kan je met verschillende maatregelen risico’s zoveel mogelijk proberen te beperken. En gebeurt er iets, dan is het essen-tieel direct in te grijpen. Guardian360 helpt daarbij. Dat het werkt blijkt uit het feit dat bij recente wereldwijde hackaanvallen onze klanten gevrijwaard bleven van ellende.”

Digitale dijkbewaking

Behalve de regelmatig in de media terugkerende datalekken zijn ook Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen een groeiend probleem. Bij zo’n DDoS-aanval wordt een website of server tijdelijk door een kwaadwillende bewust onbruikbaar of onbereikbaar gemaakt. Dat gebeurt door een gigantische hoeveelheid verzoeken tegelijk te versturen. Een DDoS-aanval kan gigantische impact hebben, en is gemakkelijk te regelen: voor zeven dollar koop je online een DDoS-aanval. Anti-DDoS apparatuur is echter voor één bedrijf niet te betalen. Als oplossing bedacht Baauw de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas). Baauw: “De NaWas bestaat uit een grote hoeveelheid gespecialiseerde anti-DDoS apparatuur op een centrale, goed beveiligde locatie. Deze voorziening kan binnen enkele minuten volautomatisch DDoS-verkeer bestrijden. Een sensor in het netwerk van jouw provider merkt de grote hoeveelheid verzoeken op, en zorgt ervoor dat het verkeer naar de NaWas-aansluiting wordt gestuurd, in plaats van naar de aansluiting van de provider. Omdat die apparatuur zo duur is, heb ik destijds geprobeerd de krachten te bundelen, door onze concurrenten te bellen of ze ook zo’n last hadden van die aanvallen.” Dat bleek inderdaad het geval: zes bij de NBIP (Nationale Beheersorganisatie Internet Providers) aangesloten bedrijven kochten samen de benodigde apparatuur, en de NaWas was geboren. Inmiddels zijn meer dan 55 bedrijven aangesloten. Baauw: “Eigenlijk hebben we met de NaWas de digitale dijkbewaking voor Nederland verzonnen. Dankzij de NaWas hebben we met z’n allen in 2016 zo’n 800 DDoS-aanvallen succesvol afgeslagen. Mooi toch, als je op die manier zo’n bijdrage kan leveren door samen te werken met je concurrenten?!”