Next
Society
Naar een inclusieve samenleving
Next Society richt zich op de acties die nodig zijn om de organisatiekracht vanuit de burger zo goed mogelijk te faciliteren en werkzoekenden aan het werk te helpen.
De overgang naar een nieuwe economie heeft onvermijdelijk ingrijpende gevolgen voor de samenleving. Het vertrouwen in instituties in het publieke domein (zorg, onderwijs, vakbonden, politieke partijen) staat sterk onder druk.
De opkomende deeleconomie, waarbij digitale platforms de basis zijn voor een nieuwe vorm van sociaal en gemeenschappelijk ondernemen en nieuwe economische groei, zal die ontwikkeling alleen maar versnellen. Als regio willen we voorop lopen in de nieuwe economie en voorop lopen in Europa. Dat is hard nodig. Pijlers die traditioneel belangrijk zijn voor onze economie worden kleiner. De werkgelegenheid in de traditionele industrie krimpt, net als bij de overheid. En door digitalisering zullen ook steeds meer administratieve banen verdwijnen.
Beide trends versterken elkaar en voeden de maatschappelijke onrust. De overheid is als enige democratisch gelegitimeerd om de spelregels te bepalen waarbinnen de techologische revolutie zich voltrekt en die tegenwicht kan bieden aan bedrijven die hun eigen dominantie voorop stellen. Vanuit de maatschappelijk gewenste inclusieve samenleving ligt het antwoord voor de hand, maar de overheid zal zich hier actief (of zelfs activistisch) moeten opstellen om haar burgers te beschermen en perspectief te bieden.
Doelen
Next Society richt zich – primair vanuit de overheid – op het stimuleren van werkgelegenheidsaspecten en op de maatschappelijke veranderingen die de next economy met zich mee brengt. De ambitie blijft de beweging ‘naar een inclusieve samenleving’.
Waar het transitiepad Next Education zich vooral richt op het identificeren van banen en vaardigheden die nodig zijn in de toekomst, is er ook een korte termijn behoefte die binnen Next Society wordt opgepakt. De doorbaken die komende decennia nodig zijn binnen de andere transitiepaden zullen leiden tot een tijdelijke piek in de behoeften aan arbeidskrachten, die nodig zijn bij de aanleg voor bijvoorbeeld de digitale infrastructuur en het ombouwen van gas naar elektra. Next Society stelt zich tot doel om hier zoveel mogelijk mensen uit de regio voor in te zetten met de juiste tools en begeleiding. Met deze training-on-the-job leren we deze mensen nieuwe skills aan.
Een tweede doel dat we ons stellen is het zo goed mogelijk faciliteren en stimuleren van de lokale samenredzaamheid. Digitale (platform)technologie maakt het gemakkelijker om allerlei economische activiteiten op lokale schaal te ontwikkelen, steeds vaker zonder tussenkomst van – traditionele – markten. Er zijn al veel lokale initiatieven (wijkcoöperaties, e.d.), maar het ontbreekt vaak aan organiserend vermogen, consistentie, transparantie en (daarmee) vertrouwen.