Door Peter Kroon

Het Techniek College Rotterdam leidt leerlingen op tot zogenaamde Cloud engineers. Voor bedrijven is het steeds belangrijker om de regie te kunnen hebben over de cloud maar weinige weten ook hoe ze ermee om moeten gaan. Het Techniek College biedt daarom opleidingen voor dit hele nieuwe beroep en vult daarmee het gat dat er is tussen het curriculum op normale MBO-scholen en de behoefte aan kennis over cloud en datacenter-technologie van de bedrijven van nu en in de toekomst.

In de afgelopen 25 jaar zijn steeds meer gezinnen en bedrijven computers gaan gebruiken. Computers die eerst groot en traag waren, werden steeds sneller en compacter (totdat ze zo groot waren als een mobiele telefoon). Vervelend van die computers was wel dat als deze gestolen werden, je alles kwijt was. Tenzij… ja tenzij je een backup had. Na de floppy en de externe harddisk kwam de cloud. Vanaf toen konden mp3’s, foto’s en andere documenten ergens ver weg worden opgeslagen.

De cloud is geen wolk

De cloud is in zo snel tempo populair geworden dat zowel burgers als bedrijven en instellingen hun gegevens daar opslaan. De naam doet misschien vermoeden dat het hier gaat om een vage wolk of mist, maar de gegevens in de cloud worden opgeslagen in datacentra. In die datacentra werken ICT’ers die ervoor zorgen dat de gegevens te allen tijde weer opgevraagd kunnen worden. Om dat veilig te kunnen doen moet een groot aantal zaken bewaakt worden. Ten eerste mag de ene gebruiker niet de gegevens van een andere gebruiker kunnen bekijken (of stelen). Ten tweede moeten de gegevens niet beschadigd worden bij het opvragen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen doordat het te warm of te koud is. Ten derde moet het geheel voldoende stroom krijgen. Kortom, er komt nogal veel bij kijken! Het bedrijfsleven heeft dus veel en vooral goede arbeidskrachten nodig die dit kunnen. Bij de opleidingen worden al jaren ICT’ers opgeleid, maar weten zij ook voldoende van de Cloud? Daarnaast hebben de bedrijven veel mensen nodig en zouden de opleidingen best wel meer studenten mogen opleiden.

Samenwerking voor de ICT’ers van morgen

Om deze opdracht uit te voeren, werkt een grote groep bedrijven, het Techniek College Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, een grote groep VMBO-scholen en de gemeenten Rotterdam en Schiedam samen in een Cloudprogramma. De komende vier jaar wordt er gewerkt aan meer Cloud in de ICT-opleidingen van MBO en HBO, meer VMBO’ers in de opleidingen en gezamenlijk meer aandacht voor de actuele ontwikkelingen.

Dit laatste is natuurlijk echt leuk. Docenten, ICT’ers uit het bedrijfsleven én studenten gaan vanaf nu samen nieuwe ontwikkelingen onderzoeken. Iets nieuws waarvan we niet weten wat het kan en hoe het werkt. Als het onderzocht is, weten we of het belangrijk is én of het iets toevoegt aan het onderwijs, komt het in de opleiding. Zo niet, strepen we het door. Wat betreft de VMBO’ers, weten we dat de cloud zeer bekend is. Bekend als gebruiksmiddel maar niet als carrièremogelijkheid en dat is het toch zeker.

Er zijn in onze regio veel datacenters en die zoeken voortdurend nieuw talent. Ook grote bedrijven of ziekenhuizen hebben cloud engineers nodig. Dus werk is er! Als studenten bij ons hun MBO-diploma halen kunnen ze doorstuderen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Associate Degree van de Hogeschool Rotterdam, een tweejarige HBO-opleiding. Een andere mogelijkheid is een duale route, hierbij wordt werken in een datacenter gecombineerd met een HBO-opleiding.


Korte bio Peter Kroon

Peter Kroon is onderwijsleider IT & online bij het Techniek College Rotterdam.