Het Rotterdamse Plant One zorgt ervoor dat bedrijven en onderzoeksinstellingen hun innovatieve ideeën op duurzame(re) technologie kunnen testen, valideren en opschalen naar (semi-) industriële schaal. Managing Director Gabriël Tschin, begonnen bij de Koninklijke Schelde in Vlissingen, neemt ons mee in het bijzondere verhaal van Plant One Rotterdam (POR).

Hoe ben jij bij Plant One terecht gekomen?
“Nadat ik 20 jaar aan een aantal projecten in de Metropoolregio had meegewerkt, ben ik gevraagd om bij Plant One te komen werken. Plant One was destijds een initiatief van het Havenbedrijf, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland. Na vijf jaar werd er besloten om de stekker uit Plant One te trekken. In mijn tijd bij Plant One heb ik goed kunnen observeren waar het bedrijf te kort schoot en wat de kansen zijn. Ik kwam tot de conclusie dat er degelijk markt is voor een initiatief als Plant One. Hieruit is Plant One Rotterdam (POR) geboren. Bijna drie jaar verder, lopen er constant een stuk of 15 projecten en innovaties. Op het moment werken hier 17 werknemers en in de zomer van 2018 gaan wij samenwerken met grote partijen en multinationals, waardoor het aantal werknemers meer dan verdubbeld wordt.”

Voor wie is Plant One Rotterdam bedoeld?
“POR is er voor particulieren, bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere initiatieven die op zoek zijn naar een locatie om daar hun innovatie te onderzoeken, verbeteren, op te schalen en testen. We merken dat er op dit moment een vraag is naar het hulp vanuit deze initiatieven. Een locatie om te testen moet aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Het verkrijgen van subsidie, vergunningen en de juiste veiligheidsrapporten kan zo’n twee tot vier jaar duren. Wij hebben op het terrein van POR alle mogelijkheden om deze initiatieven te ondersteunen rondom hun innovatie.”

Kan je een project noemen waar je trots op bent?
“Zeker, een mooi voorbeeld vind ik het project H2CiF. Doormiddel van spectaculaire nieuwe technologie is het gelukt om waterstof tot een veilige, schone, economisch aantrekkelijke en geschikte vervanging voor fossiele brandstoffen te maken. Het is een doorbraak van wereldformaat. Auto’s en andere motorische vervoersmiddelen kunnen zich hiermee zonder emissie verplaatsen. In een tweede project waar ik echt trots op ben, gaan we de strijd aan met plastic. Het lastige aan plastic is dat het vaak maar een keer te recyclen is. Met een installatie van Ioniqa is het gelukt om plastic terug te brengen tot de authentieke grondstof waardoor het nu duizenden keren te recyclen is. Zo is van mijn colbertje morgen een colafles te maken en overmorgen een vliegtuig.”

De Metropoolregio heeft als ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Hoe zie jij dat voor je?
“Dat is een hele mooie ambitie, maar het is alleen haalbaar als we meer gaan doen dan alleen praten. We moeten de mouwen opstropen en nu beginnen met de middelen die we hebben. We hebben targets gesteld, daar moeten we ons aan gaan houden en de transitie ingaan. Ik sluit mij aan bij de uitspraak van Alard Castelijn, directeur Hbvd: “De grootste haven van de wereld zijn we niet meer, maar het is nu wel de doelstelling om de meest milieubewuste en innovatiefste haven te worden.””

Op welke manier houdt Plant One Rotterdam zich bezig met circulariteit?
“Alle projecten en innovaties bij POR komen circulariteit ten goede. We nemen graag overbodige installaties over van andere bedrijven. Voorheen verdwenen deze in de shredder, wij geven ze een tweede leven. Er is niks mis met de gebruikte onderdelen. Daar kunnen wij zoveel partijen en innovaties mee helpen. Daarbij maken we gebruik van led-verlichting, restwarmte, wind- en zonne-energie en binnenkort installeren we tweeduizend zonnepanelen op het dak van onze nieuwste laboratoriums. Wij hadden dit nooit bereikt zonder eerst naar onszelf te kijken. Een betere wereld start immers bij jezelf.”