Aan het woord Kaspar Straathof, bewoner van een nul-op-de-meter-woning in Rijswijk. Kaspar is project-engineer in de gevelbouw en heeft bewust gekozen voor een huis dat energieneutraal is.

Een nul-op-de-meter-woning?

“Zo noemen ze dat. Het betekent kort gezegd dat we geen energiekosten hebben voor (ten minste) het verwarmen en ventileren van ons huis.”

Om tot nul energiekosten te komen moet er aardig wat technisch vernuft aanwezig zijn of niet?

“We zitten letterlijk op een warmtebron, de aarde. Met een warmtepomp die warmte uitwisselt met de aarde is het mogelijk gebruik te maken van deze warmte. Hiermee haal je, afhankelijk van het seizoen, warmte of koelte uit de grond. In de winter wordt ons huis met deze techniek verwarmd en in de zomer wordt het huis juist gekoeld. De vloerverwarming zorgt daarnaast voor een stabiele, constante temperatuur in het hele huis.

De elektra die de warmtepomp en balansventilatie gebruiken, wordt opgewekt door 12 zonnepanelen op ons dak. Daarnaast hebben we een terugwin-installatie van douchewarmte, waardoor het warme wegstromende douchewater de aanvoer van ‘nieuw’ koud water weer verwarmt. De balansventilatie werkt net zo. Om energieverspilling tegen te gaan, wordt lucht die van buiten wordt aangevoerd eerst opgewarmd met de restwarmte van de lucht die wordt afgevoerd (de ‘vuile’ lucht). De warmte wordt dus als het ware uitgewisseld tussen uitgaande en inkomende lucht.

Een open deur, maar minstens zo belangrijk als bovenstaande technieken, is een goede isolatie van je huis. We hebben driedubbel glas en isolatie in de gevels die dikker is dan dat de eisen voorschrijven. Weersinvloeden zijn daarom ook minimaal voelbaar in huis. Als het buiten vriest dat het kraakt, merken we daar binnen niets van.”

De hele wijk is op deze manier ingericht?

“Klopt. RijswijkBuiten is de grootste wijk in Nederland waar alleen maar nul-op-de meter-woningen staan en daarom is het een redelijk unieke buurt. Zo heeft ook geen enkel huis in de wijk een gasaansluiting. Onze buurman is zelfs voorbijgekomen op het NOS-journaal. Overigens is dit over een aantal jaar niet zo bijzonder meer, dan is deze manier van bouwen de standaard.

Veel mensen vragen zich af hoe het mogelijk is om zo’n duurzame woning tegen een redelijke prijs te kopen, want dat technische vernuft is best prijzig. In ons geval heeft Energie Exploitatie RijswijkBuiten (EERB) alle systemen centraal ingekocht, wat de kosten drukt. Bij aankoop van je woning kan je een huurcontract voor alle apparatuur afsluiten of de hele set afkopen. Wij hebben gekozen voor het laatste en daarmee hebben we nu ook recht op subsidie, want we zijn daadwerkelijk eigenaar van de systemen. In beide gevallen staat EERB-garant voor die daadwerkelijke belofte van nul-op-de-meter. Mochten we de nul niet halen, dan betalen zij mee aan de energiekosten.”

Waarom zouden meer mensen dit moeten doen?

“Naast het duurzame aspect en het financiële voordeel (want zeker op de lange termijn besparen we flink op onze energiekosten) dat het biedt, geeft het heel veel comfort om te wonen in een huis als het onze. Alle energiesystemen zijn ’slim’ en heel goed op elkaar afgestemd, zodat alle ruimtes in het huis constant dezelfde temperatuur en goede luchtkwaliteit hebben. Dat maakt het gewoon heel prettig en comfortabel wonen. Dat is een groot verschil met het oude appartement waar we hiervoor woonden! Daar wapperden de gordijnen vrolijk mee als het buiten hard waaide, terwijl ramen en deuren gewoon dicht waren…”

Waarom wilde je juist hier wonen?

“Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd geweest in duurzame maatregelen als je het hebt over woningbezit. Die maken een huis tenslotte toekomstbestendig. Mijn profielwerkstuk ging twintig jaar geleden zelfs over zonne-energie. Ik wilde een zonnepaneel op het dak van ons huis leggen, maar dat mocht niet van mijn vader.

Toen wij twee jaar geleden op zoek gingen naar een huis, wilde ik er of een opknappen en energiezuinig/-neutraal maken, of in een energieneutraal (nieuwbouw)huis wonen. Het was voor ons een belangrijk criterium in de zoektocht naar een woning.”

Worden in de toekomst alle huizen zo gebouwd?

“Wat mij betreft wel, en het kan wat mij betreft ook nog beter. De volgende stap zou moeten zijn om een wijk ook duurzaam te bouwen. Dat is hier niet het geval geweest en vind ik persoonlijk erg jammer. Dat moet in de toekomst wat mij betreft zeker de aandacht krijgen. Alhoewel dat niet over één nacht ijs zal gaan. Het is in de bouw nog niet de norm om zo te denken, het duurzame gedachtegoed wordt nog niet overal omarmd.”

Lees meer over duurzaam bouwen: https://roadmapnexteconomy.com/circulair-bouwen-gebruik-pur-schuim-is-absolute-doodzonde/