Remeha heeft alle aandelen overgenomen van Techneco, een Nederlandse specialist in warmtepompen. Techneco blijft voorlopig als zelfstandige dochteronderneming van Remeha actief in de markt. Door de overname versterken beide partijen zich op de warmtepompmarkt. Het is hun ambitie om in de Benelux een leidende positie op te bouwen. Vanuit de Roadmap Next Economy zijn we erg blij met dit nieuws.

Techneco (Delft) is 23 jaar geleden opgericht. Het biedt een breed gamma aan met onder meer hybride, lucht/water- en bodemgebonden warmtepompsystemen. Bekend is de Elga, een slimme modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met elk CV-toestel. De duurzame aanpak van Techneco past goed bij de visie binnen het transitiepad Smart Energy Delta.

Voor Remeha kadert deze overname in het streven naar een betaalbare verduurzaming van de verwarming. In dit kader wil het verder groeien in warmtepompen. Voor Techneco betekent de overname door Remeha vooral meer slagkracht om de ontwikkeling van zijn marktpositie en producten te versnellen.

Remeha verwarmt meer dan twee miljoen huizen in Nederland en is marktleider in de utiliteitssector. De organisatie wil duurzame binnen-klimaatoplossingen haalbaar en betaalbaar maken. Dit om zo belangrijke stappen te zetten naar een CO2-neutrale samenleving. Daarom wil Remeha verder groeien in warmtepompen.

,,De komende jaren zullen we het gebruik van fossiele brandstoffen steeds verder terugdringen”, zegt Remeha-topman Arthur van Schayk in een persbericht. ,,Voor die verduurzamingsroute ontwikkelen wij passende oplossingen en daarvoor hebben we een uitgebreid productportfolio nodig. Met de producten en de kennis van Techneco voegen we een innovatief en zeer compleet pakket toe aan de duurzaamheidsconcepten van Remeha.’’ Techneco-directeur Pieter van Alphen ziet in het samengaan met Remeha de mogelijkheid om na de snelle groei van de afgelopen jaren door te bouwen aan ‘een Nederland met enkel duurzame energiesystemen’.

Remeha werd in de jaren 1920 opgericht door de Nederlandse ondernemer Gerard van Reekum. De naam van zijn bedrijf, oorspronkelijk een handel in stalen buizen en fittingen voor de verwarmingsindustrie, is een samentrekking van ‘Van Reekum’s Metaal Handel.’ Remeha startte in 1933 met de productie van eigen verwarmingsketels. Het is sinds 1944 gevestigd in Apeldoorn. Na een reeks fusies is het sinds 2009 een onderdeel van de internationale groep BDR Thermea, met hoofdkantoor in Apeldoorn.